Prawa Dziecka
Ogólnopolski Dzień Praw Dziecka
„Wszystkie dzieci tak jak kwiaty rosną by był piękny świat”.
Tymi słowami autorskiej piosenki rozpoczęliśmy apel poświęcony Prawom Dziecka.
20 listopada to data, która na stałe wpisuje się w kalendarz imprez naszej szkoły. Nasi uczniowie nie tylko wiedzą jakie mają prawa, ale i zdają sobie sprawę z tego, że mają i obowiązki wynikające z przestrzegania praw-„ Fajna w szkole jest nauka, fajna także jest zabawa, gdy przestrzegam obowiązków i szanują moje prawa”. Klasy IV i V z panią Edyta Tujaka, Rzecznikiem Praw Ucznia przygotowali inscenizację „Król Maciuś Pierwszy ogłasza Prawa Dziecka”. Apel był podsumowaniem tygodniowej akcji „Znamy swoje prawa”. Przez tydzień wychowawcy prowadzili rozmowy z uczniami na temat praw, obowiązków wynikających z roli ucznia, dziecka swoich rodziców, Polaka i człowieka. W czasie rozmów wykorzystywane były filmiki, piosenki, prezentacje oraz opowiadania z książki „Moje prawa ważna sprawa”. Każda klasa pod koniec tygodnia przygotowała plakat dotyczący poruszanych spraw. Super pomysłem okazała się dekoracja na korytarzu szkolnym, która przykuła uwagę nie tylko dzieci ale i dorosłych. Uczniowie stworzyli niebo pełne praw i serduszkowych marzeń. Dziecka prawa zostały głośno wypowiedziane nie tylko w szkole, ale również w środowisku lokalnym. Uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunem samorządu zorganizowali happening pt. „Prawa ważna sprawa”.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
|
|
|
|